Článok

   

Článok

Zaježovňa - klub pre mladých

Hlavným cieľom Zaježovne je posilniť postavenie mladých ľudí v spoločnosti, zvýšiť ich kompetencie pri príprave na ich spoločenský a pracovný život a zlepšiť vzťahy medzi mladými ľuďmi ako aj vzťahy mladých ľudí s komunitou a jej okolím.

Čítať ďalej...
      

Článok

3 týždne pod hviezdami

Desať medzinárodných dobrovoľníkov sa prostredníctvom programu Erasmus + zúčastnilo 3 týždenného kempu pod hviezdami na farme Sekier v Zaježovej.

Čítať ďalej...
  

Článok

S Permakultúrou a s prácou s drevom k lepšiemu životu na lazoch

V rokoch 2021 a 2022 niekoľko mladých ľudí na Zaježovej uskutočnilo vzdelávaco - zážitkové dni, aby zvýšili povedomie ekologického pestovania a zručností účastníkov pri práci s drevom.

Čítať ďalej...

Článok

Bridgedale - Ako sa boli u nás mladí ľudia vzdelávať

The story goes a few years back, when a group of people from ecovillages and youth centres around the whole Europe got together to create SOMETHING for introducing to the Youth the complex ideas of ecological lifestyle, community living, regenerative culture and alternative economy.

Čítať ďalej...

Článok

Ako sme sa boli vzdelávať v ekokomunite vo Švédsku

V apríli 2021 sa zúčastnil zástupca ekokomunity Sekier projektu "Networking for Sustainability and a Green Youth" v rámci programu ERASMUS+. 

Čítať ďalej...

Článok

Ekologická stopa: Strava

Stravovanie tvorí dôležitú súčasť celkovej ekologickej stopy človeka. Vhodným výberom potravín dokážeme významne znížiť zaťažovanie prírody.  Pritom sa nemusíme nejak radikálne obmedzovať – z hľadiska ekologickej stopy nie je problémom, keď nie ste vegetariáni a možno prekvapivo ani to, keď konzumujete potraviny dopestované na druhej strane planéty.

Čítať ďalej...

Článok

Ekologická stopa: Pílime si pod sebou konár

Zastavaná plocha, kde ležia mestá, cesty, továrne,  orná pôda a pasienky, či plytké moria, vhodné na rybolov – toto všetko si predstavujeme ako priestor, ktorý potrebujeme k životu. Kľúčovú úlohu pre zachovanie modernej civilizácie však zohrávajú lesy. Nielen tie „naše“ v najbližšom okolí, ale najmä tropické pralesy v oblasti okolo rovníka. Šialené tempo ich likvidácie je jedným z najväčších problémov súčasnosti. Významne prispieva ku globálnemu otepľovaniu a rastúcemu výskytu extrémneho počasia. Súčasťou tohto problému sme aj my – každý deň máme na stole potraviny, či využívame produkty, ktoré vznikli na úkor tropického pralesa.

Čítať ďalej...

Článok

Ekologická stopa: Ostrovy udržateľnosti

Sú ekodediny a ekokomunity naozaj vzorom, ako žiť v súlade s prírodou? Existujú aj ozajstné dediny, či mestá, ktoré sa systematicky snažia zredukovať svoju ekologickú stopu? Môže viesť kupovanie “zelených“ výrobkov k ešte väčšiemu konzumu? Odpovede na tieto otázky nájdete v ďalšom zo série článkov o ekologickej stope.

Čítať ďalej...

Stránky